Yhteistyössä


 

  Blogi

Usein kysyttyä

  

Kesällä pallot eivät lennä lounasaikaan, miksi? Koska aurinko lämmittää maata ja eri alueet lämpiävät eri tavoin. Tummat alueet lämpiävät nopeammin kuin vaaleat ja näin tumman alueen kohdalla ilma alkaa kohota ylöspäin ja syntyy ns. termiikki. Ilmasta tulee epästabiilia ja jollain alueella se nousee ylös ja toisaalla taas laskee alas. Kun termiikkiä ilmenee, pallolla ei ole turvallista lentää, sillä ilmaa kevyempänä se nousisi ja laskisi holtittomasti ja sen lentosuuntaa olisi mahdoton arvioida. Kesällä lennetään siis iltaisin ja aamuisin.

Talvella termiikkiä ei esiinny ja tällöin voidaan lentää myös päivällä.

Kova tuuli estää lentämisen. Pienikin pallo on lähes 20 metrin korkuinen ja saman levyinen. Tästä muodostuu valtava tuulipinta-ala ja pallon täyttäminen kovalla tuulella on mahdotonta. Samoin laskeuduttaessa pallon tyhjeneminen kestää jonkin aikaa ja kovalla tuulella pallo ehtii raahautua pitkänkin matkan maata pitkin ennen tyhjentymistään. Keskituulen voimakkuus ei ole ainoa ratkaiseva, vaan myös puuskat ovat avainasemassa. Puuskia esiintyy helposti vaikka pintatuuli on vähäinen, jos ylempänä ilmassa heti tuulee aika reippaasti.

Myös vesisade estää lentämisen. Sade sinänsä ei tee pallolle pahaa, mutta kangas imee vettä ja kun pinta-ala on jopa yli 1000 neliötä, pallo tulee pian niin painavaksi, ettei se pysy ilmassa.

Myös matalalla roikkuvat pilvet voivat estää lentämisen. Eli ei ole yksinkertaisesti tilaa lentää, koska pilveen ei voi mennä. Esim. Tampereella, jossa lennonjohto voi pyytää nousemaan kilometriin, jotta matkustajalentokone lentää pallon alitse laskuun lentokentälle, ei voi lentää jos pilvet roikkuvat 500 metrissä.

Kaikesta huolimatta Suomessa voidaan lentää yli satana päivänä vuodessa.

Katso säätiedot Ilmatieteen laitoksen verkkopalvelusta.

              Yhteistyössä:   

Puusepänkatu 5, 13110 Hämeenlinna
03 671 6444 // info@linnanpallo.fi

Rekisteriseloste - Toimitusehdot


Verkkosivut - Opiferum Oy