Yhteistyössä


 

  Blogi

Usein kysyttyä

  

Kuumailmapallon toimintaperiaate on hyvin yksinkertainen, kuuma ilma nousee ylöspäin. Se nousee, koska lämmittäminen tekee siitä "harvempaa" ja näin kevyempää kuin ympäröivä ilma. Mikäli riittävästi lämmintä ilmaa kerätään pussiin, se nousee kunnes pussin ulko- ja sisäpuolella olevan ilman lämpötilaero on tasoittunut. Kun pallo viilenee, alkaa se hitaasti vajota.

Tämän voit itse kokeilla rakentamalla paperista pallon ja lämmittämällä pallossa olevaa ilmaa avoliekillä. Pallon koko ratkaisee, kuinka korkealle se nousee. On kuitenkin muistettava varovaisuus avotulta käsiteltäessä.

Onneksemme pallon kuorimateriaali, ripstop nylon, ei syty palamaan. Kuten nimikin sanoo, se on kudottu ristiin, jotta se kestäisi paremmin vetoa. Kevyt ja värikäs materiaali kestää hyvin 120 Celsius asteen lämpötilan, reilusti yli veden kiehumispisteen.

Nylonkangas on leikattu pieniksi paneeleiksi, jotka on ommeltu pitkiksi kangaskiiloiksi. Jokaisen paneelin reuna on liitetty toiseen katesaumalla, jolloin saumaan tulee nelinkertainen kangas ja se ommellaan kahdella ompeleella.

Kangaskiilat on liitetty pysty- ja vaakarunkonauhoihin. Ne ovat erittäin vahvoja nylonhihnoja, jotka kiertävät pallon ympäri. Pallon kuoreen kohdistuva kuorma kannetaan näillä runkonauhoilla, eikä niinkään nylonkankaalla.

Kuumailmapallon kuoressa on suuret aukot ylä- ja alaosassa. Huipussa olevassa aukossa on venttiili, jolla pallo saadaan tarvittaessa laskeutumaan nopeasti. Venttiili on laskuvarjon kaltainen, mistä myös nimi "laskuvarjoventtiili".

Alaosan aukko mahdollistaa pallossa olevan ilman lämmittämisen polttimella kangasta tärvelemättä. Kuoren alaosa on tehty nylonia paremmin lämpöä kestävästä Nomex-kankaasta.

Pallon kuori yhdistetään koriin teräsvaijereilla. Poltin on asennettu korin yläpuolelle kehykseen, jossa poltinta on mahdollista kallistaa liekin suuntaamiseksi. Polttimesta tulee liekki vain silloin kun venttiiliä aukaistaan. Tällöin kaasuuntunut propaani syttyy pilottiliekistä.

Jotta eläimet eivät säiky polttimen ääntä lennettäessä maatalojen yli, on polttimessa ns. karjapoltin, jonka ääni on pääpoltinta vaimeampi.

Polttimen kehyksestä lähtevät paksut teräsvaijerit, jotka kiertävät korin alitse takaisin toiselle puolelle poltinta. Näiden teräsvaijereiden päällä lepää kori. Kori on punottu rottingista ja pajusta. Yläosan reunat on pehmustettu nahalla. Korin materiaalina on kokeiltu muutakin kuin pajua, mutta parhaat ja tyylikkäimmät materiaalit ovat edelleen rottinki ja paju.

Nestemäistä propaanikaasua sisältävät säiliöt sijoitetaan yleensä korin kulmiin. Tällöin lentäjälle ja matkustajille jää kohtuullisesti tilaa. Säiliöt on pehmustettu vaahtomuovilla.

              Yhteistyössä:   

Puusepänkatu 5, 13110 Hämeenlinna
03 671 6444 // info@linnanpallo.fi

Rekisteriseloste - Toimitusehdot


Verkkosivut - Opiferum Oy