Yhteistyössä


 

  Blogi

Usein kysyttyä

  

Jos jätämme huomioimatta ihmisen epäonnistuneet yritykset lentää kaikenlaisilla käsiin ja vartaloon kiinnitetyillä siivillä, jolloin yrittäjät joutuivat enemminkin paniikkiin kuin historiaan, voimme todeta kuumailmapallon olleen ensimmäinen ihmisen rakentama onnistunut ilma-alus.

Päivä oli 21. marraskuuta 1783. Paikka oli Pariisi ja henkilöt jotka pääsivät historiaan ensimmäisinä aeronautteina olivat markiisi D' Ariandes ja Pilatre de Rozier.

Lentäminen ensimmäisellä kuumailmapallolla, joka oli Montgolfierin veljesten rakentama, vaati huomattavasti hiilipannun tulen kohentamista, jotta saatiin riittävä teho yläpuolella olevan suunnattoman pallon ilman lämmittämiseksi. Tarina kertoo, että ensimmäisellä lennolla markiisi unohtui katselemaan alla virtaavaa Seineä ja hänen kollegansa joutui huomauttamaan hänelle tulen kohentamisesta: "Mikäli jatkat tuon joen katselemista vielä tuolla tavoin, me tulemme kylpemään siinä hyvinkin pian. Hiukan tulta lisää, hyvä ystäväni, lisää tulta!"

Kuumailmapallon maine oli lyhytaikainen. Vain 11 päivää ensimmäisen miehitetyn lennon jälkeen esiteltiin kaasupallo, joka käytti nostavana kaasuna vetyä. Näin oli paljon helpompi tehdä pallosta ilmaa kevyempi ja kuumailmapallo jäi kahdeksi vuosisadaksi lähes unholaan.

Kuumailmapallo koki uuden tulemisensa 1950-luvun lopulla kun USA:n hallitus rakensi kuumailmapallon osana erästä tutkimusprojektiaan. Montgolfierin veljesten aikaan verrattuna nykyaikaiset kangasmateriaalit ja nestekaasu säiliöissä ovat huomattavasti käytännöllisempiä ja pitkäikäisempiä ja lämmön tuottaminen helpompaa. Nykyaikainen kuumailmapallo oli syntynyt ja tällä hetkellä kuumailmapalloja on noin 500 kertaa enemmän kuin helium- tai vetytäytteisiä serkkujaan.

              Yhteistyössä:   

Puusepänkatu 5, 13110 Hämeenlinna
03 671 6444 // info@linnanpallo.fi

Rekisteriseloste - Toimitusehdot


Verkkosivut - Opiferum Oy